Raskausajan ja lasten osteopatia

Raskausajan osteopatia

Raskauden aikana saattaa esiintyä erilaisia kehon kiputiloja ja epämukavuutta. Vaikka vaivat raskausaikana ovat yleisiä ja valitettavasti lasketaan usein jopa normaaliksi osaksi raskautta, ei se tarkoita, etteikö vaivoja voitaisi helpottaa. Kivut ja säryt voivat vaikuttaa merkittävästi mm.  fyysiseen toimintakykyyn, henkiseen jaksamiseen ja uneen. Kivun hoitaminen on myös tärkeää, jotta kipu ei pääse pitkittymään. Osteopatia on raskauden aikana lempeä ja tehokas hoitomuoto äidille sekä kohdussa kasvavalle vauvalle. Kehon hoitaminen kipujen helpottamisen lisäksi valmistelee naisen kehoa tulevaa synnytystä varten. Synnytyksen jälkeen osteopaatti voi olla auttamassa naisen kehoa synnytyksestä palautumisessa.

Raskaus on naiselle muutoksen aikaa. Fyysinen keho muuttuu, mutta raskaus on myös hormonaalisesti ja psyykkisesti muutoksen aikaa. Kasvava kohtu muuttaa kehon painopistettä ja kuormitusta selkärangan ja lantion rakenteille. Alaselkäkivut ja liitoskivut ovat yleisiä raskaus aikana. Kehon nestemäärä lisääntyy ja kasvava kohtu painaa lantiossa sijaitsevia isoja laskimoita. Turvotusta, ummetusta, suonikohjuja ja peräpukamia saattaa myös esiintyä raskausaikana. Raskauden edetessä kasvava kohtu alkaa työntämään vatsan sisäelimiä ylöspäin. Jos rintakehä ei tässä pääse joustamaan ja laajenemaan voi tämä aiheuttaa ahdistuksen ja paineen tunnetta ylävatsalla, närästystä, hengitysvaikeuksia ja vaikuttaa myös pallean toimintaan.

Osteopatiassa kehoa hoidetaan kokonaisuutena ja raskauden aikana tärkeää on varmistaa, että keho on vapaa ylimääräistä jännityksistä ja rajoitteista. Kehoa hoidetaan esimerkiksi käsittelemällä selkärangan niveliä ja sidekudoksia, rentouttamalla lihaksia ja tasapainottamalla autonomisen hermoston toimintaan. Nestekiertoa voidaan edistää hoitamalla nestekierron kannalta tärkeitä rakenteita kuten palleaa, rintakehää ja lantionpohjaa.

Raskaana ollessa naisen keho on hyvin herkkä ja reagoi usein nopeasti hoitoon. Osteopaattinen hoito on lempeää ja naisen kehoa kuuntelevaa. Naisen lisäksi hoidettavana on aina myös kohdussa kasvava lapsi.

Lasten osteopatia

Pienten lasten kasvu ja kehitys on nopeaa ja elämän voima vahva. Kasvu etenee omalla polullaan ja pienistä kolhuista toivutaan yleensä nopeasti. On kuitenkin tilanteita, jolloin osteopaattinen hoito on paikallaan. Vauvat ja taaperoikäiset tulevat vastaanotolle esimerkiksi vatsavaivojen, itkuisuuden, imemisongelmien tai toispuoleisen liikkumisen takia. Pitkittynyt synnytys voi jättää jännityksiä erityisesti kallonpohjaan sekä kaulan, rintakehän tai lantion alueelle. Nämä jännitykset voivat vaikuttaa toiminnalliseen lihastasapainoon tai nivelten liikkuvuuteen ja altistaa kehon ja pään toispuoleiseen käyttöön. Kallonpohjan jännitykset voivat vaikuttaa kallonpohjan läpi kulkeviin hermoihin, jotka säätelevät mm. ruuansulatusta ja imemistä. Osteopaatti rentouttaa kallonpohjaa ja rintakehää ja sitä kautta vähentää vauvan kokemaa epämukavuutta sekä mahdollistaa kehon eri osien symmetrisen käytön. Kallonpohjan ja nielun jännitysten lieventäminen voi helpottaa vauvan imemistä, kun taas vatsan alueen jännitysten rentouttaminen ja ruuansulatusta säätelevän autonomisen hermoston tasapainotus edesauttaa usein vauvan ruoansulatusta ja vähentää sitä kautta esimerkiksi koliikki-itkua.

Lasten osteopaattinen hoito on turvallista ja lempeää, ja hoitoon voivat tulla niin pienet vauvat kuin isommat lapsetkin. Mitä suuremmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän tulosyinä korostuvat aikuisillekin tyypilliset pienet vammat, lihas-, selkä- tai niskakivut tai päänsäryt. Lapsen keho reagoi ostepaattiseen hoitoon yleensä nopeasti ja vanhemmat huomaavat selkeän eron lapsen reagoinnissa hoidon jälkeen.