Alaselkäkipu

Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoista, aiheuttaen näin ollen myös merkittävän määrän työpoissaoloja. Alaselässä tuntuva kipu on usein invasiivista ja sen myötä oma arki voi muuttua radikaalisti. Monien arkisten asioiden tekeminen voi muuttua hankalaksi, liikunta vähenee, lepokipu estää nukkumasta, ja ruuvit päässä kiristyvät kivun tunteen takia.

Alaselkäkipu voi olla laaja-alaista tai tarkkarajaista. Se voi olla jyystävää, repivää, tuikkivaa, jomottavaa, tylppää, viiltävää… Kipu säteilee usein myös muualle lantion tai keskivartalon alueelle, ja se voi aiheuttaa suoliston toiminnan ongelmia. Toisinaan kipu alaselässä aiheuttaa myös hartiakireyksiä ja hengittämisen vaikeutumista.

Äkillisesti alkanutta selkäkipua, johon ei liity säteilyoireistoa alaraajoihin kutsutaan usein noidannuoleksi. Tällainen akuutti alaselkäkipu menee yleensä ohi 1-2 viikon kuluessa. Sängyn pohjalle ei kannata jäädä vaan kannattaa pyrkiä palaamaan normaaleihin toimintoihin mahdollisimman nopeasti.

Joskus alaselkäkipuun liittyy myös alaraajoihin säteileviä oireita. Alaraajoihin voivat säteillä selän ja pakaroiden lihasten kipupisteet, mutta usein kyseessä on lannerangan nikamaväleistä ulos tulevien hermojen puristus tai kemiallinen ärsytys. Onneksi myös tällaiset selkäkivut paranevat itsestään ilman leikkaushoitoa. Jos puutuneisuutta esiintyy sukuelinten alueella tai ulosteenpidätyskyky on heikentynyt, tällaisissa tapauksissa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Kivun taustalla on usein jokin seuraavista tekijöistä:


Vinkkejä alaselkäkivun hallintaan


Eikö kivutonta asentoa löydy? Kokeile rentouttavaa psoas-asentoa.