Daily Habits – Päivittäiset tavat

21.11.2022

Mitä haluasit oppia? Onko arjessasi jokin sellainen asia, jonka haluaisit saada tehdyksi joka päivä, mutta jostain syystä homma ei vaan tule hoidetuksi? Päivittäin mietimme asiakkaiden kanssa sellaisia asioita, kuten, miksi jumppaharjoitteita ei muista tai saa millään aikaiseksi tehdä tarpeeksi usein, tai, miksi sellaiseen asiaan keskittymiselle, joka on itselle tärkeää, ei vaan saa otetuksi aikaa.

Olen viime viikkoina kuunnellut James Smithin äänikirjaa Not A Life Coutch ja inspiroiduin siitä, että motivaatiota, oppimista ja menestymistä käsitellään useasta mielenkiintoisesta näkökulmasta. Kirjassa omassa elämässä menestymiseen tarjotaan kerrankin sekä konkreettisia keinoja, että ohjeita, joita ihan jokainen meistä voi kokeilla omassa elämässään.

Ihan ensiksi tulee kuitenkin olla varma siitä, mitkä juuri sinun omat arvosi ovat. Tässä kohtaa kannattaa olla rehellinen itselleen, usko pois. Jos nimittäin vain kovasti toivot, että esimerkiksi terveys olisi sinulle tärkein arvo, mutta oikeasti se tulee vasta kolmantena työuran ja perheen jälkeen, voi olla erittäin hankalaa tehdä isoja asioita terveyden eteen, jos on jo alun alkaenkin lähtenyt liikkeelleen huijaamalla itseään.

No, miten lähteä liikkeelle, kun arvot ovat kohdillaan ja seuraava askel on tiedossa, mutta toteutus junttaa paikallaan? Sitten aletaan rakentamaan päivittäisiä tapoja. Mietipä hetki, miten hampaat tulee pestyä joka ilta? Petaatko sängyn joka aamu? Tuleeko koira lenkitettyä, vaikka et ole suunnitellut sitä päivääsi erikseen? Nämä ovat esimerkkejä päivittäisistä tavoista, joihin et kuluta liikaa energiaa, mutta ne tulevat silti tehtyä. Smithin mukaan menestys ja tulokset syntyvät toistoista. Näin minullekin toitotettiin vuosia ladun varresta, kun opettelin hiihtotekniikkaa; "Toistoja, toistoja, niin se menee lihasmuistiin!". Toistoja tulee luotettavimmin silloin, kun harjoituksista tulee tapoja ja ne toistuvat huolimatta siitä, oliko päivä huono vai hyvä. Parhaat tulokset saadaan, kun sama asia tehdään aina samaan aikaan päivästä. Jos siis haluat kuntouttaa olkapäätä, tai opetella soittamaan kitaraa, sovi itsesi kanssa sopiva aika päivästä, jolloin vietät asian parissa 15 minuuttia. Joka päivä.

Jos kiinostuit kirjasta, se löytyy ainakin useista ääni- ja e-kirjapalveluista. Kirja on valitettavasti toistaiseksi tarjolla vain englanninkielisenä. Ja vielä loppuun, tämä ei ole maksettu mainos, vaan erittäin tyytyväisen kuuntelijan suositus!

Ei muuta kuin tapoja rakentelemaan,

terkuin,

Eveliina