Kipua lonkassa?

12.11.2020

Kipua lonkassa? Lonkan alueen ongelmat ovat yleisiä ja syitä niihin voi olla monia. Lonkanseudun kipuja voivat aiheuttaa esimerkiksi lihakset, luut, nivelet, hermot ja nivelsiteet. Yleensä lonkan oireet ovat toiminnallisia ja hyvänlaatuisia ja niihin voidaan vaikuttaa osteopaattisella hoidolla sekä harjoittelulla. 

Vastaanotolla selvitetään tarkasti oirekuvaa, miten se käyttäytyy esimerkiksi levossa, liikkeessä tai eri aikoihin päivästä ja mitkä tekijät ärsyttävät/helpottavat oiretta. Tärkeää on saada tarkka kokonaiskuva tilanteestasi ja hoidon tarpeesta. Haastatteluvaiheessa myös poissuljetaan vakavampia lonkkakivun aiheuttajia ja arvioidaan olisiko oiretta syytä tutkia lääkärin vastaanotolla. 

Osteopaatti voi tutkiessa esimerkiksi tarkastella selkärankasi asentoa, lantion ja alaraajojen linjausta sekä pyytää sinua tekemään erilaisia liikkeitä arvioidakseen lonkan toimintaa. Osteopaatti tutkii kipualuetta ja ympäröiviä rakenteita esimerkiksi passiivisesti liikuttaen niveliä ja tunnustellen kudoksia. Lisäksi voidaan suorittaa erotusdiagnostisia testejä, joilla osteopaatti pyrkii selvittämään, mikä kudos aiheuttaa kipua. 

Osteopaatti hoitaa kehoasi tutkittaessa tehtyjen löydösten perusteella. Hän pyrkii vaikuttamaan oireiden alkuperäiseen syyhyn, joten hoito voi lonkan lisäksi kohdistua muualle kehoon, esimerkiksi lannerankaan, lantioon tai nilkkaan. 

Yksi lonkan alueella kipua aiheuttavista rakenteista on lanne-suoliluulihas (musculus iliopsoas). Anatomian kirjoissa ihminen pilkotaan osiin, mutta ihminen on kuitenkin kokonaisuus ja fyysisesti kehossa mikään ei ole irrallaan muista tai toimi yksin. Tässä teille kuitenkin palanen anatomiaa: lanne-suoliluulihas!

Lanne-suoliluulihakset, arkisesti puhuttaessa lonkankoukistajat (vaikka todellisuudessa lonkkaa koukistavia lihaksia on muitakin!), yhdistävät vartalon alaraajoihin. Lanne-suoliluulihas muodostuu useimmin kahdesta, joillain ihmisillä kolmesta lihaksesta: isosta lannelihaksesta ja suoliluulihaksesta. Iso lannelihas kiinnittyy rintarangan alimpaan ja kaikkiin lannerangan nikamiin ja nikamavälilevyihin. Lantioon laskeutuessaan, se yhdistyy suoliluulihakseen, joka lähtee suoliluun sisäpinnalta. Lanne-suoliluulihaksen yhteinen jänne kulkee lonkkanivelen etupuolelta ja kiinnittyy reisiluun pään alapuolella sijaitsevaan pieneen kyhmyyn eli trochanter minoriin. Lanne-suoliluulihaksen tehtävät ovat lonkankoukistus, lonkan ulkokierto, vartalonkoukistus (nostaa vartalon ylös selinmakuulta) ja toispuoleisesti supistuessaan se sivutaivuttaa lannerankaa.

Lanne-suoliluulihas sijaitsee syvällä selkärangan molemmin puolin ja on täten myös tärkeä ryhtilihas. Lihas on normaalipituudessaan, kun ihminen on pystyasennossa. Lihas on lyhentyneessä tilassa ihmisen istuessa. Lihaksen ylikuormittuminen esimerkiksi lajeissa, jotka vaativat paljon lonkankoukistusta, voi johtaa lihaksen toimintahäiriöihin. Lanne-suoliluulihaksen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa mm. alaselkäkipuja, lantion alueen kipuja ja nivusalueella tuntuvaa kipua. 

Jänteen alla, lonkkanivelen etupuolella, sijaitsee limapussi eli bursa, joka voi ärsyyntyä jänteen toistuvan hankauksen vuoksi. Lihaksen toimintahäiriöt voivat vaikuttaa lannerangan, lantion ja alaraajojen linjaukseen esimerkiksi lisäämällä lannerangan notkoa kallistamalla lantiota eteenpäin. 

Jos lonkan kivut vaivaavat, varaa aika osteopaatille! Keskustellaan ja mietitään yhdessä tilannettasi ja tehdään sinulle sopiva hoitosuunnitelma.