Mikä siellä alaselässä oikein kipuilee?

12.11.2020

Alaselkäkipu on yleinen, mutta harmillisen paljon toimintakykyä rajoittava vaiva. Duodecimin terveyskirjaston mukaan jopa kahdeksan kymmenestä aikuisesta kokee alaselkäkipuja jossain vaiheessa elämäänsä. Onneksi vain pieni osa niistä vaatii pikaista lääkärin hoitoa. Suurin osa kiputiloista paranee muutamassa viikossa itsekseen. Jos kipu kuitenkin jää vaivaamaan ja aiheuttaa huolta, niin kannattaa siinä tapauksessa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle hakemaan ohjeistusta.

Kipua voi esiintyä alaselässä keskellä tai toispuoleisesti rankaa tai heijastaa laajemmalle alueelle molemminpuolin alaselkää. Kipu voi myös säteillä pakaroihin, nivusiin tai alaraajoihin. Kipu voi olla äkillisesti alkanutta tai hiljalleen kehittynyt vaiva. Kipu voi tulla esiin tietyissä liikkeissä esimerkiksi selkärangan taivutuksissa tai sitä voi esiintyä rasituksen jälkeen tai levossa. Jos alaselkäkipuun liittyy voimakasta voimattomuutta ja tuntopuutoksia alaraajoissa sekä virtsan/ulosteenpidättämisen vaikeutta, täytyy näissä tapauksissa ensin hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Mikä siellä alaselässä sitten kipuilee? Rangassa kipua voi yleisimmin aiheuttaa yksittäisten nikamien välillä oleva ärtynyt fasettinivel, välilevyn pullistuma tai pinteeseen joutunut hermojuuri. Myös rakenteellinen tai toiminnan myötä kehittynyt yliliikkuvuus alaselässä voi aiheuttaa kipua ympäröivien rakenteiden kautta alaselkään, jos selän hallinta ei ole riittävää. Selkärankaa ympäröivistä rakenteista kipua voivat aiheuttaa pehmytkudokset, kuten lihakset, nivelsiteet ja lihaskalvot. Joskus myös sisäelinperäinen kipu voi säteillä alaselän alueelle. Alaselkäkipuun voi liittyä sekä ääreishermoston oireita, kuten alaraajojen puutumista, pistelyä tai voimattomuutta, että nestekierron häiriöitä, kuten hitaampaa kuormituksesta palautumista.

Osteopaatin vastaanotolla pyritään saamaan tarkka kuva juuri sinun kivustasi, miten se on alkanut ja miten se oireilee. Osteopaatti tutkii muun muassa selkäsi liikkuvuutta, havainnoi miten käytät kehoasi ja tunnustelee kehon pehmytkudoksia. Osteopaatti voi suorittaa erotusdiagnostisia testejä selvittääkseen, mikä kudos mahdollisesti aiheuttaa oireita ja vaatiiko tilanne lähettämistä ensin lääkärin vastaanotolle. Osteopaatti haastattelee sinua myös yleisestä terveydentilastasi, elämäntavoista ja liikunta tottumuksista.

Kehoa hoidetaan esimerkiksi käsittelemällä niveliä, lihaksia ja kehon sidekudoksia. Käytettävät tekniikat valitaan aina yksilöllisesti. Tekniikat ovat hellävaraisia ja käsittelyn ei tulisi olla kivuliasta. Näin ollen, osteopaatin vastaanotolle voi hakeutua, vaikka alaselkä olisi akuutisti hyvinkin kipeä.

Akuutissa alaselkäkivussa helpotusta voidaan saada jo ensimmäisellä hoitokerralla. Pitkittynyt kipu vaatii usein useamman hoitokerran. Tällöin on tärkeä syventyä tarkemmin myös kipua ylläpitäviin tekijöihin. Osteopaatti voi antaa ohjeita ja harjoitteita asiakkaalle itsehoitoon.

Jos alaselkä kipuilee, aiheuttaa huolta ja heikentää toimintakykyä niin älä epäröi hakeutua ammattilaisen vastaanotolle! Meiltä löydät monipuolista osaamista kehon kiputilojen hoitoon ja kuntouttamiseen. Löydät meidät Helsingin Pitäjänmäestä, aivan juna-aseman vierestä, hyvien kulkuyhteyksien varrelta! 

Thoracolumbaalinenfaskia

Tarkastellaan seuraavaksi vielä yhtä alaselässä olevaa isoa rakennetta, jolla on yhteys moneen eri kehon osaan. Muistatko nähneesi anatomiakuvissa vaalean vinoneliön alaselän alueella, lihasten välissä? Olet ihastellut thoracolumbaalifaskiaa eli selän leveää peitinkalvoa! Se on vahva, monikerroksinen sidekudosrakenne alaselän alueella.

Kalvo kiinnittyy keskellä ristiluuhun, lannenikamiin ja alimpiin rintanikamiin sekä niitä yhdistäviin ligamentteihin eli nivelsiteisiin. Peitinkalvon pinnalliset kerrokset yhdistyvät leveään selkälihakseen sekä suoliluun harjan yli isoon pakaralihakseen, muodostaen ristikkäisten säikeiden verkon kehon keskilinjaan. Alemmat kerrokset ympäröivät selän ojentajalihaksia ja syviä selkälihaksia sekä yhdistyvät kyljissä vatsalihaksiin. Vatsa- ja selkälihasten aktivoituessa myös thoracolumbaalifaskia jännittyy tukemaan lannerankaa ja alaselkää.

Thoracolumbaalifaskia on osa ylä- ja alavartaloa yhdistäviä lihastoimintaketjuja, joten siltä vaaditaan sekä vahvuutta, että elastista mukautumiskykyä. Faskia onkin elävää, muokkautuvaa kudosta, joka uudistuu jatkuvasti.

Thoracolumbaalifaskia sisältää muiden faskioiden tavoin runsaasti vapaita hermopäätteitä, jotka reagoivat esimerkiksi viiman aiheuttamaan kylmyyteen tai jännittyneiden lihasten aiheuttamaan faskiaaliseen vetoon. Aivot voivat tulkita tällaiset viestit kivuksi, ja ihminen tuleekin vastaanotolle valittamaan epämääräistä alaselän kipua.