Päivitystä palvelutarjontaan - koiravastaanotto aukeaa!

29.12.2023

Nyt seuraa reissutarinaa Lapin maisemista. Tarkemmin Rovaniemeltä; talven ihmemaasta ja joulukuun paukkuvista pakkasista. Sieltä, missä taskuissa säilytetyt jäätyneet eväspatukat maistuvat koirannappuloilta ja lounaasta löytyy huskyn karvoja.

Kiireisen ja monilta osin ennalta-arvaamattoman vuoden päätteeksi päätin lähteä sielunmaisemiini tutustumaan vetokoirien talvisesonkiin. Reissu yllätti tämän eläinrakkaan koirien kanssa kasvaneen osteopaatin sekä intensiivisyydellään, lappilaisen huumorin laadulla, että eläinrakkauden, aitouden ja luottamuksen määrällä. Ennen kaikkea autenttinen ja aito Lapin tunnelma täytti mielen sellaisella joulumielellä, jollaista en olisi uskonut mistään muualta voineeni saada.

Innostuin ajatuksesta lähteä Lappiin kausitöihin koirien pariin, sillä mieleni kaipasi Lapin rauhoittavia maisemia. Mahdollisuus nähdä vetokoirien elämää keskellä kiireisintä sesonkia tarjoutui kuin tilauksesta työkoirien osteopaattisesta hoidosta kiinnostuneelle uransa alussa olevalle osteopaatille. Pakko sanoa, että paljon tätä lähempää en koirien arkea olisi voinut nähdä, ellen sitten olisi nukkunut öitänikin niiden kanssa tarhassa. Yli sata huskyä tuli tutuksi sekä nimeltä, että käyttäytymiseltään verrattain lyhyessä ajassa, eikä karvakavereiden anatomista rakennettakaan jäänyt tutkailematta. Opiskelin rodusta paljon ja sain viettää aikaani päivittäin hyvin erilaisissa tehtävissä. Nyt on ruokittu, juotettu, valjastettu, tarkastettu liikkumista ja päivittäistä kuntoa, annettu lääkkeitä, opetettu käytöstapoja (sekä asiakkaille että koirille) ja ennen kaikkea paijattu, halittu ja rakastettu! Reissu antoi paljon enemmän, kuin otti. Koiria on kuitenkin jo tätä kirjoittaessa hurja ikävä, vaikka en ole vielä edes lähtenyt Lapista. Pääsen kuitenkin takaisin eteläiseen suomeen tekemään sitä, mitä rakastan yli kaiken.

Innostuin koirien hoitamisesta vuoden 2022 aikana, jolloin ilmoittauduin ensimmäiseen koirien hoitamiseen keskittyvään koulutukseen; An Osteopathic Approach for Small Animal Rehabilitation ー Patricia M. Kortekaas. Minulla oli sydämellisiä kokemuksia omaa koiraani hoitaneen Tiina Väinölän vastaanotolta ja olin nähnyt läheltä, kuinka paljon apua sekä koirat, että hevoset voivat oireisiinsa osteopaatilta saada. Patricialla on käytännöllinen lähestymistapa eläinten hoitamiseen ja sain paljon esimerkkejä intensiivisellä kurssilla erilaisista koirien ongelmista ja niiden hoitamisesta. Ensimmäisen kurssin jälkeen en kuitenkaan voinut elämäntilanteeni takia vielä aloittaa koirien hoitamista, joten ilmoittauduin toiselle kurssille ja sitä odotellessa hoitelin perheenjäsenten koiria kokeilumielessä.

Patrician jatkokurssi Animal Normalisation Therapy ー Advanced järjestyi loppuvuodesta 2023 ja siellä huomasin löytäneeni hiljalleen itsestäni entistä kehittyneemmän ja innokkaamman koiraosteopaatin. Kurssilla opin tunnistamaan koiran nestekierron häiriöitä, jotka voivat esiintyä esimerkiksi turvotteluna, virtsarakon toiminnan häiriöinä sekä lantion ja lannerangan alueen toiminnallisena oireiluna esimerkiksi juostessa. Opin myös tunnistamaan koiran kehoon syystä tai toisesta kroonistuneita sokkioireita, tähän tilanteeseen mahdollisesti johtaneita tapahtumia, sekä koiran hoitoa näissä tapauksissa. Koiralla, kuten ihmiselläkin, isot elämäntapahtumat, muutokset toiminnassa tai ruokavaliossa sekä sairastumiset voivat aiheuttaa autonomisen hermoston toiminnan häiriötiloja. Tällainen stressi voi oireilla koiralla esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän häiriöinä, rauhattomuutena, tai muuna normaalista poikkeavana oireiluna. Koulutuksissa on laajasti keskitytty koiran nestekierron tukemiseen, suoliston toiminnan tukemiseen, hermoston normaalin toiminnan tukemiseen, sekä tietysti osteopaateille hyvin tuttuun biomekaniikan toimintaan sekä siihen liittyvien toimintahäiriöiden tunnistamiseen ja hoitamiseen. Koiran liikkeestä ja käyttäytymisestä voidaan tunnistaa useita kehon toiminnan häiriöitä. Vaikka osteopaatin tehtävä ei olekaan ensisijaisesti löytää kehon häiriöitä, vaan tukea olemassa olevien, toimivien järjestelmien toimintaa, näiden toimintahäiriöiden tunnistaminen normaalista poikkeavaksi on oleellista.

Koirat eivät ole immuuneja omistajiensa stressille ja henkiselle kuormalle, vaan se tarttuu usein myös eläimiimme. Mitä enemmän aikaa viettää koiran kanssa, sitä enemmän koira aistii myös ihmisen olotiloja. Omistajat oppivat usein koirastaan kaikkein eniten ja osaavat lukea yksilön käyttäytymisen muutoksia. Jotta omaan arvostelukykyynsä voi luottaa, täytyy omistajankin kuitenkin ymmärtää perusasiat ja osata tarkastella kriittisesti omia havaintojaan, sillä omien eläinten kanssa on aina myös paljon tunteita pelissä.

Aion jatkaa kouluttautumista läpi vuoden 2024 ja otan jatkossa mieluusti koirakavereita vastaanotolleni Pitäjänmäkeen ❤️.

Aion jatkaa myös ihmisten hoitamista entiseen malliin, joten vastaanotolleni ovat ehdottomasti tervetulleita sekä vanhat ihanat asiakkaani, että uudet tuttavuudet!

Pirtsakkaa vuoden alkua! 

Eveliina