#physiologyfriyay Maksa ja sen toiminta

02.06.2022

Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon maksan hyvinvoinnista ja siitä, kuinka maksasairauksista kuten esim. rasvamaksasta tai maksakirroosista on tulossa uusi kansantauti. Tämän viikon #anatomyfriyay onkin myös #physiologyfriyay eli käsittelemme pintaa raapaisten miksi maksa ja sen toiminta ovat niin tärkeitä ihmisen terveydelle.

Maksa sijaitsee oikean kylkikaaren alla. Se painaa terveenä noin 1-1,5kg ja sitä ympäröi suojakalvo nimeltä Glissonin kapseli. Maksan hermotus tulee rintarangan tasoilta T5-9 ja Glissonin kapselin hermotus kaularangan tasoilta C3-5. Näiden alueiden toimintahäiriöt saattavat vaikuttaa maksan toimintaan ja päinvastoin. Maksan toiminnan häiriöt voivat näkyä myös kehossa mm. ruoansulatuskanavan toiminnallisina häiriöinä, oikealle kohdistuvana ylävatsakipuna, pahoinvointina, väsymyksenä, otsalle ja oikean silmän taakse kohdistuvana päänsärkynä, alaselkäkipuna tai esim. oikean olkapään vaivoina, joille ei ole toiminnallista selitystä.

Maksan toiminnan tärkeys perustuu siihen, että sillä on kehossa yli 500 tehtävää ja ilman maksaa ei selviä. Tässä muutamia maksan tärkeimpiä tehtäviä:

Maksalla säätelee sokerin määrää veressä. Se varastoi ravinnosta saatua glukoosia ja vapauttaa sitä verenkiertoon tarpeen mukaan, jotta vältytään suurilta verensokerin heilahduksilta.

Maksa muokkaa myrkkyjä kuten alkoholia myrkyttömiksi ja kemiallisia aineita kuten lääkkeitä muotoon, jossa niiden poistuminen elimistöstä olisi helpompaa. Maksan kuormitus on huipussaan alkoholin suurkuluttajilla ja useita lääkityksiä omaavilla henkilöillä kuten esimerkiksi vanhuksilla.

Maksa erittää elimistön omia ja vieraita aineita sappeen: esimerkiksi sappiväriaineita eli hemoglobiinin hajoamistuotteita kuten bilirubiinia. Maksassa maksasolut tuottavat sappea, joka kulkee sapenjohtimen kautta ohutsuoleen. Sapen tehtävä ohutsuolessa on mm. pilkkoa ja imeyttää ravinnosta saatuja rasvoja ja poistaa kuona-aineita. Sapenjohtimesta erkanee myös erillinen haara maksan alapinnalla sijaitsevaan sappirakkoon. Se sappi, mitä ei ruoansulatuksessa tarvita varastoidaan sappirakkoon seuraavaa ruokailukertaa varten.

Maksa tuottaa ja inaktivoi erilaisia hormoneita eli säätelee niiden määrää kehossa.

Maksa tuottaa valtaosan ihmisen valkuiaisaineista ja rasvoista.

Se tuottaa hyytymistekijöitä, joita tarvitaan esimerkiksi haavojen paranemiseen.

Se tuottaa kolesterolia ja plasman valkuiaisaineita.

Kuvan lähde: Schuenke, M. - Sculte, E. - Schumacher, U. 2011. Thieme Atlas of Anatomy. Neck and Internal Organs. New York: Thieme Medical Publisher, Inc.