Purentalihasten vaivat

10.05.2023

Jomotusta ja jännitystä leukaperissä, ohimoilla ja korvan alueella tuntuvaa särkyä, öistä narskuttelua eli bruksausta… Purentaan liittyvät vaivat voivat oireilla monin tavoin. Useimmiten vaivojen takana on stressi, joka saa jännittämään leukoja yhteen valveilla ja narskuttelemaan hampaita nukkuessa, kun autonominen hermosto purkaa stressiä.

Narskuttelija saa usein purentakiskon suojaamaan hampaita, mutta narskuttelun syiden hoito on tärkeää. Stressin hallinta on yksi keino. Usein tarvitaan myös tietoista harjoittelua jännityksen tiedostamiseksi ja purentalihasten rentouttamiseksi. Osteopaattimme auttavat käsittelemällä purentalihaksia myös suun sisäpuolelta sekä rentouttamalla ja mobilisoimalla mm. rintakehän yläosaa ja niskaa. Hoidon jälkeen opit tunnistamaan eron jännittyneen ja rennon alaleuan välillä ja sinun on helpompi lähteä tietoisesti harjoittelemaan leuan rentoutusta.

Kokeile alta löytyvää harjoitetta, jonka ideana on luoda tietoisuutta leukanivelten alueelle ja päästää irti kontrollista.

Tee näin:

1. Aseta sormenpäät korvien etupuolelle kevyesti

2. Lähde tuomaan sormia hitaasti liukuen iholla kohti leukaa, kuten kuvassa. Tarkoituksena ei ole painaa lihaksia äärettömästi, sillä tämä aiheuttaa usein vastajännitystä lihaksissa

3. Pyri samalla päästämään alaleuka putoamaan niin alas, kuin pystyt. Idea on rentouttaa lihakset ajattelemalla rentoutusta, ei niinkään käsitellä lihaksia. Sormet ovat vain apuna ja antamassa vinkkiä siitä, mihin suuntaan leukanivel olisi hyvä päästää "putoamaan"

4. Pidä hartiat ja niska rentona. Toista 3-5 kertaa aina tarvittaessa.