Rintakehän yläaukeaman oireyhtymä eli TOS

18.03.2021
TOS eli rintakehän yläaukeaman oireyhtymä (Thoracic Outlet Syndrome) johtuu neurovaskulaaristen rakenteiden eli hermojen ja verisuonten kompressiosta, ärsytyksestä tai ravinnon/hapen puutteesta.
Oireina ovat yläraajan tai käden pistely, puutuminen, tunnottomuus tai voimattomuus. Myös käsien kylmyyttä tai valkosormisuutta voi esiintyä.


Oireilun syynä voivat olla kireät apuhengityslihakset kaulalla, joiden välistä yläraajan hermot kulkevat. Kiristävät lihakset puristavat hermoja ja näin ollen aiheuttavat ärsytystä ja estävät hermon vapaan      liu´un yläraajan ja kaularangan välillä. Oireita voi aiheuttaa myös kireä pieni rintalihas.

Hermojen ja verisuonten puristuminen voi johtua myös ensimmäisen kylkiluun ja solisluun välisen tilan ahtautumisesta. Syynä voi olla esimerkiksi raskaan repun pitkäaikainen kantaminen. Syy oireilulle voi olla myös ylimääräinen kaulakylkiluu, joka on tosin harvinainen.

Osteopaatti selvittää oirekuvaa ensin haastattelemalla, jonka jälkeen hän tekee erilaisia hermostoon ja verenkiertoon liittyviä testejä, jotta saadaan selville mistä rakenteesta oireet johtuvat ja mihin kudokseen ne kohdistuvat. Tutkimisessa ja hoidossa huomioidaan koko hartiakaaren, olkapään, kaularangan ja rintarangan toiminta, sekä niitä ympäröivät pehmytkudokset. Kuntoutuksessa huomioidaan oiretta ylläpitävät ja sille altistavat tekijät ja pyritään vaikuttamaan niihin arjessa ja toiminnassa.