Uutta oppia raskausajasta ja synnytyksestä

17.06.2024

Huhtikuussa 2024 osallistuimme kätilö Eliisa Karttusen ja osteopaatti Mika Kivistön koulutukseen "Raskauden ja synnytyksen fysiologia ja osteopatia". Ja mitä kaikkea uutta opimmekaan!

Tiesitkö että raskauden aikana 2/3 odottajista kokee selkäkipua ja joka viides lantion alueen kipuja? Kehon ryhti ja keskivartalon lihasten toiminta muuttuvat lisäten lanneselän kuormitusta ja lantiorengas löystyy relaksiini-hormonin vaikutuksesta. Kipua saattaa esiintyä vaikkapa sängyssä asentoa vaihtaessa, kävellessä tai portaita noustessa. Usein kipu kohdistuu häpyluun alueelle, mutta saattaa tuntua myös pakaroissa, reisissä, alaselässä, nivusissa tai välilihan alueella.

Raskaana olevan liitoskivut johtuvat usein sidekudosrakenteiden luonnollisesta löystymisestä kehon valmistautuessa synnytykseen, mutta taustalla saattaa myös olla epätasapainoa lantion alueella. Tämä voi olla seurausta vanhasta liukastumisesta, kaatumisesta tai urheiluvammasta. Raskaus vaikuttaa myös kävelyn mekaniikkaan, sillä raskauden edetessä seisoma-asento leventyy, lonkat siirtyvät ulkokiertoon sekä jaloissa painopiste siirtyy jalan takaosalle ja ulkosyrjälle. Nämä kaikki vaikuttavat alaraajojen jännitteisiin, lantion liikkeeseen ja pakaralihaksiin.

Liikaa ei voi myöskään korostaa pallean tärkeyttä ryhdin ja kehon toiminnan kannalta. Sen jännitteet vaikuttavat lonkan koukistajien toimintaan, jotka taas vaikuttavat lantion asentoon ja liikkeeseen. Kohtua tukevat ligamentit saattavat kohdun kasvaessa kiristyä, mikä aiheuttaa kipuilua.

Näitä kaikkia me osteopaatit olemme opetelleet tutkimaan ja hoitamaan. Hoitomenetelmät ovat lempeitä ja keskustelevia. Katsotaan yhdessä Sinua ja suunnitellaan raskauttasi tai synnytyksestä toipumista tukeva hoito. Tervetuloa meille Pitäjänmäelle OsteopatiaAlkuun!