Raskausajan osteopatia

Raskauden aikana saattaa esiintyä erilaisia kehon kiputiloja ja epämukavuutta. Vaikka vaivat raskausaikana ovat yleisiä ja valitettavasti lasketaan usein jopa normaaliksi osaksi raskautta, ei se tarkoita, etteikö vaivoja voitaisi helpottaa. Kivut ja säryt voivat vaikuttaa merkittävästi mm. fyysiseen toimintakykyyn, henkiseen jaksamiseen ja uneen. Kivun hoitaminen on myös tärkeää, jotta kipu ei pääse pitkittymään. Osteopatia on raskauden aikana lempeä ja tehokas hoitomuoto äidille sekä kohdussa kasvavalle vauvalle. Kehon hoitaminen kipujen helpottamisen lisäksi valmistelee naisen kehoa tulevaa synnytystä varten. Synnytyksen jälkeen osteopaatti voi olla auttamassa naisen kehoa synnytyksestä palautumisessa.

Raskaus on naiselle muutoksen aikaa. Fyysinen keho muuttuu, mutta raskaus on myös hormonaalisesti ja psyykkisesti muutoksen aikaa. Kasvava kohtu muuttaa kehon painopistettä ja kuormitusta selkärangan ja lantion rakenteille. Alaselkäkivut ja liitoskivut ovat yleisiä raskaus aikana. Kehon nestemäärä lisääntyy ja kasvava kohtu painaa lantiossa sijaitsevia isoja laskimoita. Turvotusta, ummetusta, suonikohjuja ja peräpukamia saattaa myös esiintyä raskausaikana. Raskauden edetessä kasvava kohtu alkaa työntämään vatsan sisäelimiä ylöspäin. Jos rintakehä ei tässä pääse joustamaan ja laajenemaan voi tämä aiheuttaa ahdistuksen ja paineen tunnetta ylävatsalla, närästystä, hengitysvaikeuksia ja vaikuttaa myös pallean toimintaan.

Osteopatiassa kehoa hoidetaan kokonaisuutena ja raskauden aikana tärkeää on varmistaa, että keho on vapaa ylimääräisistä jännityksistä ja rajoitteista. Kehoa hoidetaan esimerkiksi käsittelemällä selkärangan niveliä ja sidekudoksia, rentouttamalla lihaksia ja tasapainottamalla autonomisen hermoston toimintaan. Nestekiertoa voidaan edistää hoitamalla nestekierron kannalta tärkeitä rakenteita kuten palleaa, rintakehää ja lantionpohjaa.

Raskaana ollessa naisen keho on hyvin herkkä ja reagoi usein nopeasti hoitoon. Osteopaattinen hoito on lempeää ja naisen kehoa kuuntelevaa. Naisen lisäksi hoidettavana on aina myös kohdussa kasvava lapsi.