Leukanivel ja bruksismi

22.09.2021

Herään pään jomotukseen. Olo on tukkoinen ja tunkkainen. Nousen ja juon lasin vettä. Ei auta. Leukaperiä särkee aamupalalla ja omenaa haukatessa tunnen repivän kiristyksen leukanivelten alueella, korvien etupuolella. Hartiani tuntuvat yht´äkkiä omaksuneen monen vuoden paineiden ja stresssin aiheuttamat taakat; tuntuu kuin jättiläinen istuisi harteilla. Takaraivolta alkanut päänsärky hiipii hiljalleen kohti ohimoita. Ihan kuin silmiinkin sattuisi.

Edeltävä teksti ei ole keksitty. Se on täyttä totta ja valitettavasti allekirjoittaman itsensä kokema todellisuus; stressiperäisen hampaiden yhteen puremisen tuotos. Olinpa tuolloin jopa saanut kulman hampaastani lohkeamaan. Se selvisi vasta muutamaa päivää myöhemmin.

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat yleisiä. Purentalihasten ja leukanivelten kiputilojen taustalla on usein erityisesti öisin tapahtuva tahaton hampaiden yhteen pureminen, narskuttelu tai hakkaaminen, eli bruksismi. Purentalihasten jännityksestä aiheutuva kipu voi olla hyvin voimakasta. Se voi esiintyä päänsärkynä, ohimokipuna tai kipuna poskien ja leukaperien tai korvan seudulla. Korvasärkyä, korvien lukkiutumista ja tinnitusta voi myös esiintyä. Stressi ja ahdistuneisuus, sekä hartioiden, niskan ja kaulan lihasten jännitys, sekä pinnallinen hengitys on usein yhdistetty bruksaamisen taustatekijöiksi. Jatkuva bruksaaminen vaurioittaa hampaiden kiillettä ja kuluttaa leukanivelen rakenteita, mikä aikaa myöten voi aiheuttaa lisää kipuja. Narskuttelun syiden ja oireiden hoitaminen on siksi tärkeää. Lukaise lisää oireista ja niiden hoidosta nettisivuiltamme.

Leukanivel on toiminnallisesti läheisesti yhteydessä kallonpohjan ja kaularangan toimintaan, sekä laaja-alaisesti siihen, miltä ryhtimme vaikuttaa ja millaisen kuvan itsestämme annamme ulospäin. Leukanivelten liike ja toiminta vaikuttavat faskiaalisten sekä toiminnallisten yhteyksien kautta sekä asentoihimme, että autonomisen hermostomme toimintaan ja on näin yhteydessä myös esimerkiksi siihen, miten nukumme, miten suolistomme toimii ja miten palaudumme rasituksesta.

Kaikki leukanivelten, poskien, ohimoiden tai ylipäätään pään alueen kivut ja säryt eivät tietenkään aiheudu bruksismista. Toisinaan oireet voivat olla hyvin samankaltaisia keskenään, mutta oireiden perimmäiset syyt aivan erilaisia. Hyvänä esimerkkinä toimii tilanne, jossa henkilö oli mennyt hammaslääkärille yht´äkkiä alkaneen hammassäryn vuoksi. Vasemmalla puolella alarivin poskihampaassa oli todettu paha lohkeama, jota alettiin heti hoitaa. Hammaslääkäri ei kuitenkaan saanut tarvittavia operaatioita tehtyä asiakkaan voimakkaiden kipujen takia. Ihmetellessään kivun syytä, hän toteutti lyhyen tutkimisrutiinin, jonka seurauksena todettiin, että asiakkaan kivut aiheutuivat voimakkaista lihaskireyksistä puremalihaksissa. Ilmeisesti asiakasi oli suurien elämänmuutosten aiheuttaman stressin seurauksena purrut hampaitaan öisin yhteen, minkä seurauksena aiemmin jo paikattu hammas oli päässyt lohkeamaan. Asiakas sai lääkäriltä itsenäisesti tehtäviä jumppaohjeita ja kävi käsittelyssä osteopaatilla pari kertaa. Seuraavalla viikolla hammasoperaatiot pystyttiin jo suorittamaan loppuun, sillä voimakkaimmat kivut olivat nyt hellittäneet.

Leukaniveliin liittyvissä kivuissa omatoiminen harjoittelu on merkittävässä roolissa. Ensimmäiseksi opetellaan tiedostamaan leukanivelten alueen jännityksiä, jonka jälkeen alueen lihaksia pyritään tietoisesti rentouttamaan. Monimuotoiset liikesarjat ovat kätevä ensiapu, jos leukoja alkaa kiristellä. Uudet päivitetyt ohjeet löydät Käypä hoidon nettisivuilta. Meiltä osteopaateilta ja hierojilta voit myös tulla hakemaan apua purentalihasten kiristellessä pään ruuveja liian tiukalle.

Toivottelen sulle säryttömiä syyspäiviä! Äläkä ihmettele, jos tekstin lukemisen seurauksena leukaperiä alkoi kiristellä ;). Usein aiheesta lukeminen aiheuttaa voimistunutta leukanivelten alueen kiristelyä. Juo siis kuppi teetä ja lue hetki hyvää kirjaa, se helpottaa pian!

Tekstin kirjoittanut OsteopatiaAlun Osteopaatti Eveliina Pohja